Onderwijsondersteuning

Bij ISW Gasthuislaan bieden we uitgebreide begeleiding om leerlingen optimaal te laten groeien. Van mentoren en decanen tot zorgteams: we zorgen voor persoonlijke aandacht, hulp bij studievaardigheden, profielkeuzes en extra ondersteuning waar nodig. Samen werken we aan het welzijn en de toekomst van iedere leerling.

Klassenmentor

Iedere klas heeft een mentor. Voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) is de mentor het eerste aanspreekpunt. De mentor volgt de resultaten van de leerlingen en is op de hoogte van de vorderingen. Als er problemen op school zijn, waarschuwt de mentor u als ouder(s)/verzorger(s). U kunt ook altijd zelf contact opnemen met de mentor. Het kan namelijk van belang zijn dat de docenten op de hoogte zijn van de privésituatie van uw kind. Met privégegevens wordt uiteraard vertrouwelijk omgegaan.

Bij modern en verantwoord onderwijs hoort een goede begeleiding van leerlingen. Vooral in de onderbouw, en zeker in het 1e leerjaar, kunnen kinderen moeite hebben zich aan te passen. De manier van lesgeven is nieuw, de school is groter, er lopen veel leerlingen rond en ze krijgen les van veel verschillende docenten.

Mentoruur
Iedere leerling heeft een mentor. In de 1e en 2e klas heeft een mentor een mentoruur. Tijdens het mentoruur besteedt hij of zij aandacht aan studievaardigheden, het groepsproces en individuele vragen van leerlingen. Leerlingen in leerjaar 1 krijgen ook ondersteuning van 2 assistent-mentoren per klas. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw.

Oudere leerlingen
Naarmate de leerlingen ouder zijn, moeten zij meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces dragen. Vanaf de 3e klas hebben de leerlingen een mentor die jaarlijks 1 of meerdere individuele mentorgesprekjes voert met de leerling. In deze leerjaren is er geen mentoruur meer.

Vorderingen monitoren

We monitoren de vordering van onze leerlingen op verschillende manieren.

Leerling in Beeld (LiB)
Leerling in Beeld houdt in dat de leerjaarcoördinator en de mentor gedurende het schooljaar meerdere keren per jaar de mentorklas doornemen. Resultaten, gedrag en welzijn vormen de basis van de bespreking. Als het nodig is wordt de ondersteuningscoördinator betrokken. Voor leerlingen voor wie al geldt dat er extra begeleiding nodig is, is de ondersteuningscoördinator al bij het LiB-gesprek betrokken.

Leerlingbesprekingen
We spreken in de onderbouw de leerlingen tijdens leerlingbesprekingen aan het begin van het schooljaar. Tijdens deze vergadering met het docententeam, staat de leerhouding, het welzijn van de leerling en de groepsdynamiek binnen de klas centraal. De gesprekken gaan dan niet over schoolresultaten. In de bovenbouw is de mentor de spil in deze 1e gesprekken. In onderling overleg met de leerjaarcoördinator worden de leerlingen op dezelfde gronden besproken.

Resultaatvergaderingen
De studieresultaten van de leerlingen worden 2 keer per jaar besproken tijdens resultaatvergaderingen. De 1e vindt plaats in december en de 2e in februari. Er zijn in het jaar meerdere communicatiemomenten met leerlingen en ouders waarin we onze bevindingen communiceren. Dit gaat per mail, via een telefoongesprek of een gesprek op school.

Niveau-advies
Het verschil tussen deze communicatiemethoden heeft te maken met persoonlijke aandacht vanuit school of het thuisfront. Halverwege het jaar geven we onze leerlingen ook een prognosebrief mee voor u als ouder(s)/verzorger(s). Hierin staat een niveau-advies of overgangsprognose voor het volgende leerjaar. De prognose is gebaseerd op de bevorderingsnormering die we als locatie aan het begin van het schooljaar hebben vastgesteld. Deze vindt u terug op de website van de school.

Decanaat

Het decanaat ISW Gasthuislaan begeleidt de leerling vanaf klas 3 bij het maken van een profielkeuze/studiekeuze. In de 3e klas helpt de decaan bij het kiezen van een passend profiel.

Leerjaren 4, 5 en 6
In de leerjaren 4, 5 en 6 begeleidt de decaan bij het maken van een geschikte keuze voor een vervolgopleiding. Dit kan een hbo-opleiding of universitaire studie zijn, maar ook een tussenjaar. Tijdens de schoolloopbaan vinden wij een goed samenspel tussen school, leerling en ouder(s)/verzorger(s) van groot belang.

Professionele ondersteuning
Zowel in decanaatlessen als individuele gesprekken wordt het keuzetraject professioneel ondersteund. Belangrijk is ook de inzet van de leerling zelf. We verwachten een actieve houding bij het zoeken van informatie en het bezoeken van voorlichtingsbijeenkomsten en open dagen van opleidingen.

De decanen op onze school
Voor de havo
De heer Niels de Fockert: frt@isw.info
Voor het vwo
De heer Bas Agterberg: agg@isw.info

Keuzebegeleiding

Alle havo- en vwo-leerlingen werken in klas 3 met het programma Qompas. Dit doen we om leerlingen en ouder(s) te helpen in de zoektocht naar het juiste profiel en de juiste opleiding. Leerlingen kunnen via Magister toegang krijgen.

Volg onderstaande stappen:
Magister: ELO / Bronnen / Kennisnet / Qompas Profielkeuze.

Op de site van Qompas vindt u de links naar vervolgopleidingen en studiekeuzesites. Verder leest u meer over het hoger onderwijs, zoals: “Studiefinanciering, hoe zit dat?” en “Ik wil naar het buitenland, hoe regel ik dit?”.

Ga naar Qompas

Ondersteuningscoördinator

Op elke locatie is een ondersteuningscoördinator actief. Onze ondersteuningscoördinator coördineert de zorg in school voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Dit ligt bijvoorbeeld op leergebied (denk aan dyslexie), sociaal-emotioneel gebied of gedragsproblematiek. Huiswerkbegeleiding is mogelijk via 't-Zje. We faciliteren een ruimte voor 't-Zje, zodat de leerling op school kan werken.

Begeleidingsteam

Elke schoollocatie beschikt over een begeleidingsteam. Het begeleidingsteam bestaat uit de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de schoolondersteuner van het SWV VO Westland.

Lees hier meer over

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het SOP staat beschreven welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning de school kan bieden. Het SWV VO Westland legt de SOP’s van alle scholen naast elkaar om duidelijk te krijgen of aan alle leerlingen een passende plek geboden kan worden.

Bekijk het SOP

Meer over onze school?

Vind snel waar je naar zoekt!